Upozornění na změnu živnostenského zákona – úprava prodeje kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin
Dne 17.10.2013 nabývá účinnosti zákon č. 309/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů – mimo jiné nově reguluje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin: Stávající koncesovaná živnost s předmětem podnikání: „Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením)“ se rozšiřuje o prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. Smyslem nové úpravy je získat přehled o prodejcích těchto produktů.
K získání koncese v částečném rozsahu předmětu podnikání pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, nejsou stanoveny kvalifikační předpoklady (nevyžaduje se prokazování zvláštních podmínek provozování živnosti, ani vyjádření Ministerstva zemědělství, ani se neschvaluje provozovna, na kterou by byl prodej vázán [případnou provozovnu podnikatel pouze oznámí]). Shora citovaným zákonem č. 309/2013 Sb. byla pro přechod na novou právní úpravu přijata přechodná ustanovení, podle nichž podnikatel, který je ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona oprávněn prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, může v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Požádá-li podnikatel v této lhůtě živnostenský úřad o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin, může v prodeji kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin na základě dosavadního oprávnění pokračovat do doby pravomocného rozhodnutí o udělení koncese, nebo o zamítnutí žádosti o koncesi, anebo o zastavení řízení. Přijetí této žádosti o koncesi nepodléhá správnímu poplatku. Marným uplynutím lhůty k podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin podnikateli právo prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny zaniká.
Ze strany stávajících podnikatelů, kteří jsou ke dni 17.10.2013 oprávněni prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, se tak vyžaduje pouze podání žádosti o koncesi pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, a to ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti shora citovaného zákona č. 309/2013 Sb. (tedy od 17.10.2013 nejpozději do 17.04.2014). Nová úprava se vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům, tedy na: prodejce lihovin v obchodě, podnikatele, kteřív restauračíh zaříeníh podáajílihoviny, podnikatele (opráněék přpravěosob a zboží), kteřív dopravníh prostřdcíh poskytujípohostinstvía přtom podáajílihoviny, výobci těhto produktů kteříza účlem jejich prodeje provozujítzv. „odnikovou prodejnu“, příadněprovozovnu umítěou na adrese odlišéod adresy výobníprovozovny i podnikatele, kteříjsou držteli žvnostenskéo opráněípro výobu a úravu kvasnéo lihu, konzumnío lihu a lihovin a kteříkvasnýlí, konzumnílí nebo lihoviny distribuují příadněprodáajíkonečý spotřbitelů. Jednotlivéprodukty jsou definováy takto: kvasný líh = etylalkohol (etanol) zíkanýdestilacínebo jiný odděení ze zkvašnýh cukernýh roztokůpocháejííh ze šrobnatýh nebo cukernýh surovin nebo z jinýh surovin obsahujííh lí kvasný(§2 odst. 1 pím. a) bod 1. záona č 61/1997 Sb., o lihu a o změěa doplněízáona č 455/1991 Sb., o žvnostenské podnikáí(žvnostenskýzáon), ve zněípozděšíh přdpisů a záona Čskénáodnírady č 587/1992 Sb., o spotřbníh daníh, ve zněípozděšíh přdpisů (záon o lihu), ve zněípozděšíh přdpisů, konzumní líh = lí upravenýpřdáí pitnévody na nejvýš 80 % objemovýh etanolu (§16 pím. a) vyhlášy č 335/1997 Sb., kterou se prováí§18 pím. a), d), h), i), j) a k) záona č 110/1997 Sb., o potravináh a tabáovýh výobcíh a o změěa doplněíněterýh souvisejííh záonů pro nealkoholickénáoje a koncentráy k příravěnealkoholickýh náojů ovocnávía, ostatnívía a medovinu, pivo, konzumnílí, lihoviny a ostatníalkoholickénáoje, kvasnýocet a droží ve zněípozděšíh přdpisů, ostatníalkoholickénáoje = náoje obsahujíívíe než1,2 % objemovýh a méěnež15 % objemovýh etanolu, kroměvaječéo likéu podle přío použtelnéo přdpisu Evropskéunie upravujíío lihoviny, piva, vía a čátečěprokvašnéo hroznovéo mošu – burčáu (§16 pím. b) téo vyhlášy), ostatníi alkoholickýi náoji se snížný obsahem alkoholu = náoje obsahujíívíe než0,5 % objemovýh etanolu a nejvýš 1,2 % objemovýh etanolu (§16 pím. c) téo vyhlášy), lihovina = alkoholickýnáoj a) určnýk lidskéspotřbě b) majííurčtéorganoleptickévlastnosti, c) o minimání obsahu etanolu 15 % objemovýh, d) vyrobený i) buďpřío - destilacípříodnězkvašnýh surovin s přdanýi lákami určnýi k aromatizaci nebo bez nich, nebo - maceracínebo podobný zpracováí čátírostlin v lihu zeměěskéo půodu nebo v destiláech zeměěskéo půodu nebo v lihovináh ve smyslu tohoto naříení nebo - přdáí láek určnýh k aromatizaci, cukrůnebo jinýh sladidel uvedenýh v bodě3 příohy I nebo jinýh zeměěskýh výobkůnebo potravin k lihu zeměěskéo půodu nebo k destiláů zeměěskéo půodu nebo k lihoviná ve smyslu tohoto naříení ii) nebo míení lihoviny s jednou nebo víe níž uvedenýi složami: - s jinýi lihovinami, nebo - s lihem zeměěskéo půodu nebo s destiláy zeměěskéo půodu, nebo - s jinýi alkoholickýi náoji, nebo - s náoji; Za lihoviny se všk nepovažjínáoje zařzenépod kóy kombinovanénomenklatury (KN) 2203, 2204, 2205, 2206 a 2207
(č. 2 NaříeníEvropskéo parlamentu a Rady (ES) č 110/2008 ze dne 15.01.2008 o definici, popisu, obchodníúravě označváía ochranězeměisnýh označnílihovin a o zrušnínaříeníRady (EHS) č 1576/89). KN 2203, 2204, 2205, 2206 a 2207 podle aktuánío prováěío naříeníKomise (EU) č 927/2012 ze dne 09.10.2012, který se měípříoha I naříeníRady (EHS) č 2658/87 o celnía statistickénomenklatuř a o společé celní sazebníu:
KN 2203: Pivo ze sladu,
KN 2204: Vío z črstvýh hroznů, včetněvía obohacenéo alkoholem; vinnýmoš jinýnežčíla 2009 (patřísem šmivévío a jinévío; vinnýmoš, jehožkvašníbylo přdem zabráěno nebo jehožkvašníbylo zastaveno přdáí alkoholu, ostatnía ostatnívinnýmoš),
KN 2205: Vermut a ostatnívío z črstvýh hroznů, přpravenépomocíaromatickýh bylin nebo jinýh aromatickýh láek,
KN 2206: Ostatníkvašné(fermentované náoje (napřílad jablečévío, hrušovévío, medovina); směi kvašnýh (fermentovanýh) náojůa směi kvašnýh (fermentovanýh) náojůs nealkoholickýi náoji, jinde neuvedenéani nezahrnuté,
KN 2207: Ethylalkohol nedenaturovanýs objemový obsahem alkoholu 80 % obj. nebo víe; ethylalkohol a ostatnídestiláy, denaturované s jakýkoliv obsahem alkoholu. Ve Vimperku dne 16.10.2013 Mgr. Vladimí Chum vedoucíOdboru obecnížvnostenskýúřd Mětskéo úřdu Vimperk